orar
& contact

Luni 08:00 – 20:00
Marți 08:00 – 20:00
Miercuri 08:00 – 20:00
Joi 08:00 – 20:00
Vineri 08:00 – 20:00
Weekend închis

Follow Us

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/r44311natu/public_html/wp-content/plugins/oaza-instagram-feed/lib/oaza-instagram-api.php on line 244
Image Alt

Terapia cariei dentare

Caria dentară

Este cea mai frecventă afecțiune pentru care pacienții se prezintă la stomatolog, fiind și cauza cea mai frecventă de pierdere a dinților.

În fazele incipiente, ea nu poate fi observată decât de către medicul stomatolog; atunci când prezența cariei este sesizată și de pacient (dureri la rece, dulce, cald), leziunile sunt deja avansate. De aici rezultă importanța controalelor periodice la cabinetul de medicină dentară, pentru a putea surprinde afecțiunea în stadiul incipient.

Cu cât caria este surprinsă mai devreme, cu atât sacrificiul dinților este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai puțin costisitor și necesită mai puține ședințe.

Beneficii

Nu mai ai dureri

Prin tratarea cariei scapi de durerile deranjante la diferiți stimuli: rece, dulce mai ales.

Beneficii

Scapi de mirosul neplăcut din gură

Gustul și mirosul neplăcut din cavitatea bucală pot fi eliminate aproape în totalitate.

Beneficii

Aspect fizic îmbunătățit

Estetic dinții tratați cu obturații (plombe) fizionomice, naturale vor arăta cu siguranță mult mai bine, decât cei cariați.

La început, caria simplă se manifestă ca o colorație maronie a dintelui, iar ulterior apare o cavitate care continuă să se marească. Dacă procesul evoluează (carie complicată), va fi afectată și pulpa dentară (“nervul”), ceea ce duce la necesitatea îndepărtării acesteia și la obturarea canalelor radiculare (tratamentul de canal).

Tratamentul cariilor simple urmăreşte:

  • îndepărtarea în totalitate a țesuturilor dentare afectate,
  • protecția țesuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izolează dintele de variațiile de temperatură,
  • reconstrucția dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigură în egală măsură rezistență, funcționalitate și estetică.

Întregul tratament se poate realiza sub anestezie locală, care înlătură orice disconfort.

Fracturile dentare

Soldate cu desprinderea unor porțiuni de dinte sunt accidente relativ frecvente, mai ales în curtea școlii sau pe terenurile de joacă, implicând de obicei zona dinților frontali superiori.

Cea mai simplă și eficientă metodă de refacere a unui dinte astfel rupt o reprezintă lipirea fragmentului lipsă, în cazul în care acesta a fost recuperat și ținut în apă, pentru a se evita deshidraterea lui.

Cel mai des însă, fragmentele dentare lipsesc. Din fericire, compozitele moderne ne permit refacerea dinților fracturați prin metode minim invazive și cu rezultate estetice și funcționale excepționale.

Tratamentul cariei complicate

Presupune îndepărtarea pulpei dentare (a nervului). În trecut, dinţii cu pulpa afectată sau deteriorată erau extraşi; în prezent, tratamentul de canal radicular salvează mulţi dinţi care altfel ar fi fost pierduţi.

Tratamentul canalului radicular

Se desfăşoară sub anestezie locală, fără durere, în mai multe etape. În funcţie de situaţie, un dinte poate avea de la 1 până la 4-5 canale radiculare, necesitând mai multe vizite la cabinet pentru un tratament corect şi complet. Una dintre condițiile necesare realizării unui tratament radicular de calitate este izolarea dintelui. Dintre modalitățile de izolare, cea mai modernă și mai eficientă este diga dentară (un cauciuc special). Ea reprezintă un sistem care permite delimitarea unui câmp operator, adică a unui mediu uscat și necontaminat cu bacterii din salivă sau de pe suprafaţa limbii sau a obrajilor. Astfel, prognosticul tratamentului este unul mult mai bun, pentru că orice țesut se vindecă mai repede în lipsa infecției.

De asemenea, determinarea lungimii canalului radicular este un lucru esențial pentru un tratament corect, aceasta fiind posibilă doar cu ajutorul unui aparat numit apexlocator (care ne ghidează și ne arată cu mare precizie nivelul de avansare în canal), precum și a radiografiei digitale.

După izolare, se creează un mic orificiu în interiorul dintelui, se extrage pulpa dentară deteriorată, se curăţă spaţiul rămas (cu ace manuale și rotative), se sterilizează practic canalele şi se obturează. În fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutapercă şi se sigilează canalul prin cimentare. Pentru evaluarea reuşitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigură metodă este comparaţia radiografiilor obţinute înainte şi după tratament, de preferat digitale pentru o reducere semnificativă a radiației.

În unele cazuri, în canal se inserează un pivot din metal sau fibră de sticlă, pentru susţinerea dintelui; ultima etapă constă în reconstrucţia coronară a dintelui prin obturație estetică sau (în cazurile unei distrucții mai avansate) prin aplicarea unei coroane dentare, care protejează dintele de fracturi (dinţii cu tratament de canal radicular sunt mai fragili și mai expuşi riscului de fractură).

Retratamentul endodontic

Presupune reluarea terapiei endodontice pe un dinte cu canalele radiculare obturate. Această procedură este necesară în momentul eșuării primului tratament endodontic din motive diverse și acest lucru se poate întâmpla în câteva luni sau chiar ani. Printre cauzele eșecului tratamentului endodontic se numară: infiltrații apărute de-a lungul obturației de canal datorită fracturii coroanei, apariției cariilor secundare sau dezvoltării proceselor patologice parodontale marginale, curățarea mecanică și chimică incompletă a canalelor radiculare, realizarea unei reconstrucții coronare inadecvate, fractura radiculară cauzată de pivot, eșecul sistemului imunitar de a lupta cu infecțiile, prezența unor instrumente endodontice fracturate în canalele radiculare.

Indicațiile retratamentului radicular ar putea fi următoarele: canale radiculare obturate incomplet sau neomogen, nevindecarea unei leziuni periapicale preexistente sau apariția acesteia după tratamentul endodontic, menținerea sau reapariția unei simptomatologii clinice.

Retratamentul nu este indicat dacă există posibilitatea apariției unor complicații în urma terapiei sau dacă rata de succes este foarte scazută. Pentru efectuarea acestei manopere este necesară anestezia locală și izolarea câmpului operator cu digă. Tratamentul se poate desfășura pe parcursul a 1 – 3 ședințe, în funcție de fiecare caz prin îndepărtarea restăurării coronare, identificarea și eliminarea cauzelor eșuării tratamentului endodontic inițial, realizarea tratamentului endodontic adecvat patologiei existente, monitorizarea pacientului pe o perioada de 2-4 ani după tratament.

Alternativele retratamentului endodontic sunt procedurile endodontice chirurgicale, cu sau fără retratament. Altă opțiune este extracția dintelui afectat și înlocuirea acestuia cu un implant sau o punte.

50++ +
ani experiență
100+K K
pacienți fericiți
10++ +
medici
Dental clinic by Dr. Pop

Natural Smile

Program de lucru

Luni 08:00 – 20:00
Marți 08:00 – 20:00
Miercuri 08:00 – 20:00
Joi 08:00 – 20:00
Vineri 08:00 – 20:00
Weekend închis

0374-604-444
0365-738-005

Vreau să fiu sunat pentru a face o

PROGRAMARE