orar
& contact

Luni 08:00 – 20:00
Marți 08:00 – 20:00
Miercuri 08:00 – 20:00
Joi 08:00 – 20:00
Vineri 08:00 – 20:00
Weekend închis

Follow Us

Igienizare Natural Smile

Gingivita este o afecțiune inflamatorie a gingiilor, cauzată de acumularea de tartru și placă bacteriană la baza dinților. Deși gingivita este reversibilă într-o primă fază, lăsată netratată va evolua spre boală parodontală, o afecțiune mult mai gravă, ireversibilă, în care se pierde suportul osos din jurul dinților.

Semnele gingivitei sunt reprezentate de aspectul roșiatic și tumefiat al gingiilor, sângerarea lor la periaj și uneori masticație, respirație neplăcută.

Pentru a evita apariția gingivitei sau pentru a trata o inflamație gingivală deja instalată trebuie efectuate periodic igienizări dentare profesionale în cabinetul stomatologic.

Igienizarea constă în îndepărtare depozitelor de tartru (piatră) și placă bacteriană de la baza dinților și din șanțul gingival urmate de netezirea suprafețelor radiculare (acolo unde este cazul) și lustruirea dinților.

Îndepărtarea tartrului se poate face fie cu instrumente manuale, fie cu instrumente ultrasonice. Acestea din urmă nu au părți active sau tăioase care pot afecta dintele, ci au un vârf rotunjit care vibrează cu o amplitudine foarte mică, dar cu o frecvență foarte mare, ceea ce duce la îndepărtarea depozitelor de pe suprafața smalțului fără a-l afecta în vreun fel. Pentru a evita supraîncălzirea dintelui, câmpul operator este irigat în mod constant cu un jet de apă, care are și rolul de a spăla depozitele desprinse de pe suprafața dintelui.

Detartrajul ultrasonic nu este o procedură dureroasă în mod normal, însă în situația în care gingia este foarte inflamată și sunt expuse suprafețele radiculare, pacientul poate resimți durere, caz în care este necesară anestezia.

După îndepărtare depozitelor dure cu ultrasunete, suprafața dentară se va lustrui fie cu periuțe și pastă abrazivă, fie cu aparatul de airflow. Acesta din urmă folosește un amestec de bicarbonat de sodiu cu apă sub presiune, fiind un instrument extrem de eficient pentru îndepărtarea petelor de cafea, ceai, vin sau tutun de pe suprafețele dentare.

Deoarece tatrul are tendința de a se depune după câteva luni, noi recomandăm pacienților noștri efectuarea unui control profilactic o dată la 3-6 luni, caz în care, de cele mai multe ori este suficientă curățarea doar cu aparatul de airflow.