Ce este profilaxia ?

Constă în consultul stomatologic periodic (o dată la 6 luni), în îndepărtarea plăcii bacteriene (a microbilor) de pe suprafaţa dinților şi a lucrărilor dentare (detartraj cu ultrasunete completat cu instrumentar manual, periaj profesional şi air-flow), fluorizări periodice (aplicare de fluor la nivelul dinţilor) şi tratamentul cariilor incipiente.

Contrar opiniei generale a pacienţilor, detartrajul nu afectează smalţul dentar, iar “piatra” de la nivelul dinţilor nu îmbunătăţeşte stabilitatea acestora, ci favorizează apariţia bolilor parodontale. Potrivit ADA (Asociatia Dentară Americană) profilaxia reprezintă cea mai ieftină metodă de tratament.

Profilaxia reprezintă prevenirea îmbolnăvirii dentare, dar şi prevenirea complicaţiilor, în cazul afecţiunilor deja existente. Controalele și igienizările regulate sunt importante și pentru sănătatea organismului ca întreg. Conform unei meta analize recente a ultimelor studii privind legătura dintre periodontită și boala coronariană, s-a constatat că prevalența și incidența bolii coronariene sunt mult mai crescute în cazul persoanelor cu boală parodontală. Concluzia trasă a fost că periodontita poate fi un factor de risc pentru afecțiunile cardiace.

Detectarea precoce a afecţiunilor este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate şi costisitoare. Principalele afecţiuni dentare, caria şi boala parodontală sunt sărace în simptome în stadiile incipiente. Pacientul nu poate observa singur, în timp util, dacă apare îmbolnăvirea dentară sau care este gravitatea afecţiunii sale. De aceea, sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist, pentru a putea surprinde şi trata din timp diversele afecţiuni dentare şi pentru a preveni apariţia altora.

Translate »