Zâmbetul este instrumentul nostru de comunicare cel mai puternic, putând influența semnificativ prima impresie a oamenilor asupra noastră. Un zâmbet ce lasă la vedere dinți albi, strălucitori, armonizați cu aspectul nostru facial reprezintă o combinare a percepției frumuseții și a sănătății. Acest aspect estetic ne va ajuta să ne creștem propria stimă de sine și să ne îmbunătățim relații personale și profesionale.

Estetica dentară se referă la toate mijloacele stomatologice de a obține acest zâmbet natural, sănătos, strălucitor: albirea dinților, restaurările directe prin obturații, restaurările indirecte protetice(fațete, coroane, punți, proteze), alinierea ortodontică a dinților, precum și combinarea acestor procedee.

Albirea dinților

Se realizează pentru a obţine o nuanţă mai deschisă a lor. Există două metode de albire profesională a dinţilor:

1. Prima dintre acestea presupune utilizarea gelurilor de albire dentară pentru acasă, aplicate în gutiere (dispozitive din plastic ce se mulează perfect pe arcada dentară, pe care le puteti obține doar de la medicul dentist). Gutierele vor fi utilizate timp de mai multe zile, de la 30 min până la 8 ore, în funcţie de concentraţia gelului, care poate fi peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă, până la obţinerea nuanţei dorite de către pacient.

2. A doua metodă presupune folosirea gelurile de albire a dinţilor pentru utilizarea în cabinet, care au o acţiune mult mai rapidă (30-90 minute) și sunt tot peroxizi, dar cu o concentraţie mai mare. Vor fi aplicate STRICT sub supravegherea medicului stomatolog, în cabinet, cu protecţie gingivală. Pentru potențarea efectului se pot folosi lămpi speciale de albire sau laserul. Albirea este obținută imediat, pacientul fiind beneficiarul unui zâmbet mai alb la părăsirea cabinetului dentar.

Albirea dentară Natural Smile cuprinde un pachet complet pentru un zâmbet de invidiat: albire laser (aproximativ 20 min), gutiere dentare, desensibilizant în caz de sensibilitate dentară, soluții de potențarea și menținerea efectului albirii, precum și controale și indicații gratuite oferite de către specialiștii noștri.

Lucrările dentare

Sunt printre cele mai răspandite manopere stomatologice și sunt reprezentare de: coroane dentare parțiale (inlay, onlay, overlay), fațete, coroane de înveliș, punți dentare sau proteze dentare.

Fațetele de ceramică

Sunt niște foițe de ceramică lipite pe suprafaţa externă(vizibilă) a dinţilor pentru a îmbunătăţi aspectul lor, adică pentru a modifica forma, dimensiunea, culoarea sau poziţia lor. De asemenea, ele pot fi utilizate pentru a închide diastemele sau tremele (spaţiile dintre dinţi) atunci când pacientul nu acceptă tratament ortodontic. Totuşi numai medicul stomatolog este cel în măsură să decidă dacă faţetele sunt sau nu indicate în cazul dumneavoastră.

Pentru realizarea unei fațete este necesar să se îndepărteze o cantitate minimă de substanţă dură dentară(smalţ) de aproximativ 0,3-0,5mm de pe faţa vizibilă a dinţilor, ceea ce face ca acest procedeu să fie minim invaziv. În unele cazuri favorabile aceste fațete se pot realiza și fără preparația dinților, fațetele fiind doar lipite de dinți.

Coroanele dentare

Parțiale sau de înveliș se folosesc în cazul în care dinții sunt afectați de carii multiple sau sunt tratați radicular, acestea având atât rol estetic cât și de protecție a dinților pentru a nu se fractura și pierde prematur de pe arcada.

Atunci când există un spațiu edentat (lipsit de dinți), acesta trebuie completat din mai multe motive:

  • funcționale (datorită acestui spațiu masticația devine ineficientă, dinții vecini și antagoniști pot migra și dezechilibra ocluzia),
  • estetice (nu mai putem zâmbi, calitatea vieții noastre sociale fiind afectată),
  • fonetice (nu mai putem vorbi corect).

Când în spațiul edentat nu se pot insera implante (motive de sănătate generală, situație locală nefavorabilă, motive financiare sau personale), acest spațiu poate fi completat cu ajutorul lucrărilor protetice dentare.

Ele se împart în 2 mari categorii, după modalitatea de fixare:

Lucrări protetice fixe

Acrilice, metalo-acrilice,
sunt lucrări provizorii, datorită unei calități estetice și funcționale inferioare (se pot abraza, fractura sau pot suferi modificări ale nuanței, estetică inferioară) și posibilității de a genera alergii;

Metalo-ceramice, metalo-compozite,
pe suport de crom-cobalt sau aur, aur-platinat: lucrările protetice cu cea mai mare răspândire și istorie, estetică satisfacătoare, biocompatibilitate moderată, predictibilitate foarte bună, având cel mai bun raport calitate/preț;

Integral ceramice (fără suport metalic),
cu rezultate estetice superioare, integrare biologică optimă, naturală, adaptarea cea mai bună, dar și un preț mai ridicat.

Lucrări protetice mobile și mobilizabile

folosite în cazul unui spațiu edentat întins, acestea necesitând îndepărtare și igienizare zilnică:

Proteze dentare totale (cu dinți acrilici sau ceramici- estetică foarte bună)
Proteze scheletate, caracterizate prin: execuție precisă, estetică foarte bună, funcție și eficiență masticatorie restabilită, dimensiuni reduse ale părții mobilizabile.

Translate »